De kracht van long tail zoekwoorden

Heb je in Google weleens gezocht op “wasmachine”? Of op “coach”? De eerste zoekopdracht geeft ruim 12 miljoen resultaten. En de tweede meer dan 2 miljard! Die zoekopdrachten zijn zo algemeen dat ze eigenlijk helemaal niets zinvols meer opleveren.

Als de zoekopdracht specifieker is, zijn de zoekresultaten dat ook. En dat niet alleen. Als iemand op je website terechtkomt via een heel specifieke zoekopdracht, is diegene ook echt op zoek naar jou. Het is dus ook vaker een waardevolle bezoeker.

7 tips voor goede content op je website

Technisch wordt het steeds eenvoudiger om een website te maken. Maar een goede website staat of valt met de content, de inhoud. Komt je boodschap over? Maak je de juiste indruk? Wat werkt en wat werkt niet? Daarom hierbij 7 tips voor goede content op je website.

Websiteteksten: vraag of aanbod?

Potentiële klanten die via een zoekmachines jouw dienst of product zoeken, doen dat vaak met zoektermen die te maken hebben met het probleem dat jij graag voor ze op zou lossen of de vraag waarop jij het antwoord hebt.

Als schrijver van webteksten is het erg belangrijk om hier rekening mee te houden, door je teksten niet alleen uit te laten gaan van de oplossing (jouw aanbod), maar ook het probleem (de vraag) de nodige aandacht te geven.

9 tips voor het schrijven van goede (web)teksten

  1. Kies één boodschap
    Een goede tekst heeft maar één boodschap. Schrijf die eerst eens op, in één zin.
  2. Schrijf voor één persoon
    Schrijven voor een club mensen is moeilijk. Visualiseer één persoon (bijvoorbeeld je tante) uit de doelgroep en schrijf voor hem/haar.
  3. Wees duidelijk over de bedoeling
    Wat wil je dat de lezer doet? Bestellen? Contact opnemen? Verder lezen? Zeg dat dan ook. Alleen een echt duidelijke “call to action” zet aan tot actie.

Zoekmachines verpesten je homepage (maar ja, wat doe je eraan)

Vroeger was de homepage van iedere website zonder twijfel de belangrijkste pagina van de site. Iedere bezoeker kwam keurig binnen via de voordeur, bekeek daar de introductie en ging van daaruit verder op pad.

Maar die tijden zijn geweest.

Met de opkomst van de moderne zoekmachines worden alle pagina’s van je website in principe op gelijke waarde geschat. Je homepage vertrekt weliswaar met een aardige voorsprong, maar die positie is niet langer garantie voor het eindresultaat. Iedere pagina dingt mee naar de nummer 1 positie in de zoekresultaten.

Op internet heeft iedereen haast

Bezoekers van websites houden zich niet aan etiquette. Een website bezoek je in je eentje, dus waarom zou je je aan de sociale regels houden die in het werkelijke leven gelden? Een surfer komt binnen, kijkt een seconde rond en is hard en snel in zijn/haar oordeel.

Dat heeft tot gevolg dat je op je website erg weinig ruimte krijgt om je voor te stellen en rustig je verhaal te vertellen. Bezoekers hebben haast. Voor jou 10 anderen…

Met een website bereik je miljoenen (maar is dat zinvol?)

Internet biedt de mogelijkheid een miljoenenpubliek te bereiken. Dat zou je bijna verleiden tot het maken van een website waarmee je de hele wereld kan bedienen. De sky is the limit nietwaar?

Maar als je als rijinstructeur in Groningen werkt, zijn bezoekers die op zoek zijn naar rijles in Limburg dan zinvolle bezoekers? En als jobcoach hoef je in de zoekresultaten van Google toch niet te concurreren met voetbalcoach Louis van Gaal?

Teksten schrijven voor een website

Kom in webteksten direct ter zake, dat is de essentie van het schrijven van een goede tekst voor een website. Websites worden anders gelezen dan traditioneel drukwerk, dus het is van belang daar rekening mee te houden.

Hoewel websitebezoekers razendsnel beoordelen of een pagina het lezen waard is, leest een bezoeker zo’n 20-25% langzamer dan van papier en zelden meer dan 70% van een pagina.