Bezoekers van websites houden zich niet aan etiquette. Een website bezoek je in je eentje, dus waarom zou je je aan de sociale regels houden die in het werkelijke leven gelden? Een surfer komt binnen, kijkt een seconde rond en is hard en snel in zijn/haar oordeel.
Dat heeft tot gevolg dat je op je website erg weinig ruimte krijgt om je voor te stellen en rustig je verhaal te vertellen. Bezoekers hebben haast. Voor jou 10 anderen…
Bij het inrichten van je website is het van groot belang dat je hier rekening mee houdt. In dit weblog artikel leggen we een paar basisregels uit die je daarbij helpen.
De introductie: geen welkom, maar… ter zake!
Op veel websites zie je als eerste regel “Welkom op mijn website”. Het doet denken aan de verkooptechniek van Herman Finkers:
Klant: | “Verkoopt u ook kussentjes?” |
Verkoper: | “Goedemiddag” |
Klant: | “Verkoopt u ook kussentjes?” |
Verkoper: | “Waarmee kan ik u van dienst zijn?” |
Vraag je eens af: hoe komt een bezoeker op je website terecht? Vaak is dat via een zoekmachine als Google. Die bezoeker is niet op zoek naar welkom, hij/zij is op zoek naar informatie.
Bovendien denkt Google zo dat je website over “Welkom” gaat. Dat is immers de eerste regel van je tekst. En niet zomaar een regel, het is de titel.
Steek dus direct van wal, maak van je titel:
- óf de inhoud van je website in 1 zin
- óf een slogan die de bezoeker overtuigt om verder te kijken
Geen afbeeldingen “om de afbeeldingen”
Een website moet er in 1 oogopslag mooi uitzien. Een mooie website geeft immers het vertrouwen dat je met een professionele partij van doen hebt. Met goede afbeeldingen maak je van een lap tekst bovendien een interessant verhaal.
Er zijn vele websites met miljoenen stockafbeeldingen die je verhaal kunnen ondersteunen, maar het kiezen van de juiste beelden is nog niet zo eenvoudig.
Met name het gebruik van informatieve afbeelding is een aanrader. Vraag je dus bij iedere afbeelding af: “ben ik hier sfeer aan het maken of leg ik iets uit?”. Als het alleen het eerste is, laat het dan.
Ben zelf wél aardig
Zoals gezegd gelden de sociale regels nauwelijks voor je bezoeker. Die kan gehaast, schijnbaar ongeïnteresseerd en onzorgvuldig door je website klikken. Andersom geldt dat echter niet. Als online aanbieder is het juist van groot belang dat je een goede indruk achterlaat.
Dat doe je oa. door:
- Een positief verhaal te vertellen, met nadruk op voordelen (overdrijf echter niet)
- Te focussen op de klantverwachting en niet op je eigen bedrijfsvoering
- Je verhaal te ondersteunen met verhelderende, professionele beelden
- Openheid te geven, door bezoekers te laten reageren op je website (weblog, inzet van Social Media)
Hoe weet je of je het goed doet?
Misschien wel het mooiste van internet: je kunt met eigen ogen zien hoe je website wordt bekeken. Met die informatie kun je je website op basis van feiten blijven optimaliseren.
Start eens met de volgende informatie:
- Welke pagina’s worden bekeken en hoe lang (met andere woorden: lezen bezoekers een pagina of klikken ze direct door)?
- Op welke pagina komen bezoekers binnen, waar gaan ze weer weg?
- Op welke zoektermen wordt gezocht (met andere woorden: wat verwachten bezoekers te vinden op je website)?
Al deze informatie heb je tot je beschikking de statistiekentool van Google: Analytics. Lees hier hoe je Google Analytics aan je website koppelt.
Daarbij speelt ook de vormgeving van de tekst een grote rol. Sinds internet is de gemiddelde lezer steeds meer opgeschoven in de richting van een beeldschermlezer. We scannen de tekst, houden niet zo van lange teksten en willen overzicht. We hebben het liefst niet al te veel tekst. En dan met witregels, tussenkopjes, korte zinnen en beeldmateriaal dat ondersteunt.