Iedere websitebouwer vraagt zich hetzelfde af: hoe richt ik mijn website zo optimaal mogelijk in? In dit blogartikel leggen we je daarom 5 belangrijke basispunten uit. Die gaan zowel over de inhoud als over de algemene inrichting van je website.
- Geen introductiepagina of welkom
- Waar is de banaan?
- Zorg voor rust en regelmaat
- Gebruik functionele afbeeldingen
- Praat normaal
En stiekem nog een 6e: gebruik lijstjes.
1. Geen introductiepagina of welkom
Bezoekers “welkom heten” lijkt sympathiek, maar is vaak zonde van de tijd (voor zowel jou, als voor de bezoeker van je site). Start liever direct met de belangrijkste inhoud. En dat doe je niet alleen voor je bezoeker, maar ook voor zoekmachines.
Door niet te starten met een welkomstpraatje, maar direct met de inhoud – met goede zoekwoorden – en het is ook Google direct duidelijk waarover je website gaat.
Tot slot: deze logica geldt ook voor een “intropagina” die voorafgaat je website. Zonde van de tijd en niet informatief. Niet doen dus.
2. Waar is de banaan?

Zorg dat iedere pagina één duidelijk doel heeft. Onder optimalisatie professionals heet deze wijsheid “waar is de banaan?” (Seth Godin schreef daar ooit een mooi boekje over).
Vergelijk de bezoekers van je website voor de aardigheid eens met apen. Wil je die in één rechte lijn naar het doel leiden, dan zorg je voor één banaan. Op een website doe je dat door op iedere pagina één duidelijk zichtbaar doel te plaatsen.
Dat kan het plaatsen van een bestelling zijn, maar ook het aanvragen van een offerte of het eenvoudigweg opnemen van contact. Als het maar één doel is, anders raken bezoekers in de war.
3. Zorg voor rust en regelmaat
Als je aan de slag gaat met de opmaak van je website, is het verleidelijk daarbij alle mogelijke middelen in te zetten: verschillende kleuren, mooie achtergrondplaatjes, allerlei lettertypes, etc. Maar laat je niet gek maken, houd het juist rustig.
Kies voor een lichte kleur als achtergrond (bij voorkeur gewoon wit), een duidelijke kleur voor je tekst (denk eens aan gewoon zwart) en één of twee steunkleuren voor accenten. Daarmee bouw je eenvoudig een professioneel ogend geheel.
En ben niet bang voor “leeg”. Een grote witte ruimte met één item in het midden trekt de aandacht.
4. Gebruik functionele afbeeldingen
Gebruik beelden om bezoekers meer informatie te geven, niet alleen voor het beeld. Dus zorg dat je afbeeldingen informatief zijn en meer (en realistische) informatie geven over je activiteiten.
5. Praat normaal
Probeer in de taal die je op je website gebruikt niet te ingewikkeld te doen. Wil je professioneel overkomen? Prima! Maar zorg dat je bezoekers je wel snappen. Dus leg je verhaal uit zoals je dat ook bij een vriend zou doen, in heldere spreektaal en zonder (teveel) jargon.
En spreek je bezoekers rechtstreeks aan: dus met u of je, dan letten ze beter op. Maak daarin overigens wel een keuze en ben consequent: dus óf u óf je.
Gebruik lijstjes
Bezoekers van websites lezen vaak niet, ze scannen. Een lijstje helpt flink om in één oogopslag de inhoud van een artikel/pagina duidelijk te maken. Bovendien zijn mensen er dol op, op lijstjes.
Maak je lijstjes echter niet te lang: maximaal zo’n 7 punten. Overigens blijken oneven lijstjes beter te werken dan lijstjes met een even aantal.
De eerste tip is heel belangrijk: geen afleiding. Bezoekers scannen je website en je dient binnen een paar seconden de aandacht te vangen.
Wat je hier nog aan toe kunt voegen is:
– lachende mensen op uw front-page.(Dit zorgt voor onbewuste positieve gevoelens)
– Positieve steek woorden. (woorden die een goed gevoel geven of tot actie leiden: trots, nu verkrijgbaar, eindelijk, makkelijk, voor u, enz. )
– C.T.A Call To Action. Dit zegt de gebruiker wat deze kan doen.Uit onderzoek blijkt dat 70% van de gebruikers actie onderneemt als er een C.T.A is vermeld op de website. B.V "vraag nu een proefrit aan, Begin vandaag, Laat u vandaag nog knippen, reserveer nu, enz.
– Vermeld grote klanten en of ander grote gebeurtenissen op uw website. Dit laat uw klanten zien dat u betrouwbaar bent en daarom vaak goed werk levert.
– Vermeld op uw website wat u uniek maakt. Onderheid je van de rest.
– Tot slot een mooie grote banner boven in de website (die gelijk opvalt als je op de website komt) .Opvallend mooie banner die aantoont waar de website over gaat. In deze banner zou je punt 1, 2 en 5 kunnen weergeven.
Ik focus mij vooral op het maken van opvallende websites en gebruik hiervoor ook regels bij het ontwerpen van de websites. Alle tips zijn het waard om te bekijken.
Mooi artikel. Duidelijk en netjes uitgelegd, dank!
Gr.
Maarten