Eigenlijk krijgt zo’n beetje iedere website eenvoudig een vermelding op de eerste pagina van Google. Zoek maar eens op je bedrijfsnaam en de kans is groot dat je je eigen website bovenaan ziet staan.
Maar ja: de mensen die je al kennen, die vinden je toch wel. Het gaat natuurlijk om die mensen die je (nog) níet kennen. En dan wordt het ineens een stuk lastiger.
De vindbaarheid van een website in zoekmachines is te verdelen in 2 onderdelen:
- De website zelf
- Andere sites op internet
Het eerste heb je zelf in de hand, voor het 2e ben je afhankelijk van anderen. Om je website echt goed te laten scoren in Google, zul je beide kanten voldoende aandacht moeten geven.
Optimaal ingerichte website
Websites die optimaal zijn ingericht, scoren natuurlijk beter in zoekmachines. Dat “optimaal inrichten” heeft te maken met de technische inrichting én de content van de website. Met name het gebruik van de juiste woorden op de juiste plaats heeft een flinke invloed.
Belangrijke plaatsen voor de juiste woorden:
- In titels op je website
- In links binnen of buiten je website
- Aan het begin van de tekst
- In de titel van de pagina
Door juist op deze plaatsen de woorden te gebruiken waar veel op wordt gezocht, vergroot je de kans dat je website wordt gevonden aanzienlijk.
Lees bovenstaande zin nog eens. Er staat “woorden te gebruiken waar veel op wordt gezocht”. Het gaat er bij de tekst op je website echt om je af te vragen wat mensen zoeken, niet om wat jij ze wil laten vinden. Bijvoorbeeld: je product – en dus niet je bedrijf – is de oplossing die mensen zoeken voor hun probleem.
2 praktische tips, met 1 gratis tool
Waar gaat je website eigenlijk over? Met een beetje geluk heb je daar zelf wel een idee van. Maar komt dat idee ook overeen met de werkelijkheid? En hoe ziet Google dat?
Test het zelf, met het Hulpprogramma voor zoekwoorden van Google
Met deze gratis tool kun je aan Google vragen welke steekwoorden zij associëren met de inhoud van je website. Het is een objectieve, geautomatiseerde methode om te bekijken of het onderwerp van je website wel duidelijk en eenduidig naar voren komt. Bovendien zie je per steekwoord hoe vaak erop wordt gezocht en hoe groot je concurrentie is.
Leestip: Met een website bereik je miljoenen (maar is dat zinvol?)
En tip 2? Nu je toch bezig bent, kijk dan ook even op de websites van je concurrenten. Met name van de websites die hoger in Google staan kun je nog aardig wat leren.
Andere websites op internet
Als je website perfect is ingericht, ben je qua zoekmachine optimalisatie al een eindje op weg. Maar een prachtige website is in eerste instantie een roepende in de woestijn. Tijd om je website onder de aandacht te brengen. En dat doe je via andere websites. Wel fijn: zodra (veel) anderen je “zien” en “over je praten”, ziet Google je ook.
Google is namelijk erg gevoelig voor links van andere websites naar jouw website. Een website met veel “inkomende links” wordt als belangrijk beschouwd en krijgt daardoor een hogere score.
Een paar belangrijke tips met betrekking tot links:
- Links van relevante websites zijn meer waard dan links van ongerelateerde websites. Richt je dus vooral op de kwaliteit, niet alleen op de kwantiteit.
- Links die niet bestaan uit een klikbare domeinnaam (bijv. “www.mooiesite.nl”), maar uit een klikbare omschrijving (bijv. “Maak je website zelf”) zijn veel meer waard. Probeer daar bovendien mee te variëren.
- Links van “schimmige” websites kunnen je punten kosten, vermijd dat dus.
- Een “verdachte” stijging in het aantal inkomende links in korte tijd wordt gezien als fraude en kost je punten. Ga niet in zee met clubs die je veel links beloven.
Eenvoudige linkbuilding bestaat niet
Er bestaan geen manieren om dit goedkoop, in één keer, blijvend én goed te doen. Linkbuilding bestaat uit:
- Zorgen voor linkbare content, zodat anderen “spontaan” naar je verwijzen.
- Gerichte benadering van anderen met de vraag om naar je te linken.
- Actieve deelname aan je online omgeving, zodat je website daar onder de aandacht komt.
De info die jullie geven is echt top!
Keep it up..