Zo maak je een succesvolle webwinkel

Zo maak je een succesvolle webwinkel

Een goede webwinkel is héél véél werk. Er is geen manier om het snel te doen en het gaat niet vanzelf.

Hoe moet het dan wel? Steek er voldoende tijd in, zorg voor vertrouwen, bied je producten aan tegen een goede prijs, geef voldoende informatie en (nog een paar keer): zorg voor vertrouwen.

Tijd

Een goede webwinkel is net zoveel werk als een echte, fysieke winkel. Want je zorgt net zo goed voor een nette winkel, met een aantrekkelijke presentatie. Je begeleidt je klanten natuurlijk bij het winkelen. Je adviseert, wijst op alternatieven of aanvullende producten. En je zorgt voor een prijs die klopt, een goed werkend kassasysteem en passende verkoopvoorwaarden.

Je webwinkel is bovendien nooit “af”. Prijzen wijzigen, producten komen en gaan, net als seizoenen en feestdagen. Daar gaat behoorlijk wat werk in zitten. Neem dus de tijd voor je webwinkel.

Vertrouwen

In je webwinkel mis je het persoonlijke contact van een fysieke winkel. Je kunt je potentiële klanten niet zelf verwelkomen. En ze kunnen je ook niet aanspreken bij vragen. Hoe zorg je dan toch voor voldoende vertrouwen om een aankoop te doen?

Door te zorgen voor een betrouwbare uitstraling. Dat begint met een professioneel design, passend bij je doelgroep. En zorg dat je benaderbaar bent, zodat je bezoekers weten hoe ze in contact kunnen komen. Bij voorkeur direct, zodat ze meteen een reactie krijgen en niet ergens anders gaan kijken. Dus via een chatfunctie of telefonisch.

Informatie

In een fysieke winkel kun je producten echt zien. Je krijgt een goed beeld van het materiaal, de kleur, de afmetingen en de kwaliteit. Zorg dat je dat in je webwinkel ook biedt. Geef specifieke informatie over je producten, zodat je bezoekers goed weten wat je verkoopt.

Zorg dus voor goede productfoto’s. Toon je product van alle kanten en zorg ook voor context. Toon een product in gebruik, zodat je bezoeker kan inschatten hoe het product in het echt is.

En geef zoveel mogelijk productinformatie. Over de maat en kleur, het gewicht en het materiaal. Maar ook over bijvoorbeeld vermogen, batterijsoort, aantal megapixels, wat maar relevant is om je bezoeker een volledige beeld te geven.

Vertrouwen 2

Vertrouwen is echt heel belangrijk. Zeker als je een relatief kleine webwinkel hebt en mensen je niet goed kennen. Een belangrijk onderdeel van dat vertrouwen is: hoe gaat het als ik eenmaal heb besteld? Wanneer krijg ik mijn bestelling? En wat als er iets niet bevalt? Hoe ga je om met retourneren?

Hoe meer vertrouwen je je bezoekers geeft over de afhandeling van een bestelling, hoe sneller iemand het aandurft om ook daadwerkelijk te bestellen.

Prijs

Het online aanbod is enorm. Dus de concurrentie is dat ook. Het spreekt voor zich dat je bezoekers de prijs van een product belangrijk vinden. Het is online ook gemakkelijk om prijzen te vergelijken. Als de producten die je verkoopt ook op andere sites te koop zijn, is het dus belangrijk regelmatig te onderzoeken of je prijzen nog concurrerend zijn.

Maar onthoud dat de prijs bij veel producten niet de enige overweging is. Een snelle levertijd kan bijvoorbeeld ook doorslaggevend zijn. Of goede voorwaarden. En natuurlijk… vertrouwen in je webwinkel.

Vertrouwen 3

Mensen vertrouwen op het oordeel van anderen. Zowel op productniveau (hoe is de pasvorm?) als op webwinkelniveau (hoe is de service?) willen ze graag weten wat anderen vinden. Zorg dus voor reviews.

Bij je producten kun je dat doen met reviews van de individuele producten. Nodig je klanten uit om iets te zeggen over een product dat ze hebben aangeschaft. Eerlijke reviews zijn waardevol, ook als iemand een aanmerking heeft bij een product.

Maar ook je winkel als geheel heeft baat bij reviews. Meld je website aan op een site als Kiyoh, Klantenvertellen of Trustpilot (kies er één) en verzamel op regelmatige basis reviews van je bedrijf. Een goede score op zo’n site werkt ook door in zoekmachines, dus het is de moeite waard om actief naar reviews te vragen.

Hulp nodig?

We kunnen je helpen met je webwinkel. Met de Online beheeromgeving van Mooiesite.nl maak je je webwinkel heel eenvoudig zelf. Maar heb je grootse plannen, dan adviseren we een webwinkel op maat via ons label Redduck. Op www.redduck.nl lees je daar alles over.

Maak je website gewoon zelf

Zelf je website maken? Met Mooiesite.nl kun je direct aan de slag.

Onze Online beheeromgeving maakt het bewerken van je website écht eenvoudig. Probeer het vandaag. Bestel hier je gratis en vrijblijvende demo.

Probeer Mooiesite gratis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *