puzzel

7 tips voor een goed ingerichte website

7 tips voor een goed ingerichte website

Het maken van een website wordt technisch gezien steeds eenvoudiger. Maar het inrichten van een goed leesbare, goed vindbare, professionele website vergt nog steeds wat inspanning. Gelukkig hebben we op dit weblog een flinke verzameling tips voor je. En gelukkig zijn veel van die tips eenvoudig te begrijpen en te gebruiken.

In dit artikel vind je een flinke verzameling zinvolle adviezen waar je direct iets mee kunt. Een groot aantal van die adviezen zijn standaard geregeld als je je website met Mooiesite.nl maakt (deze tips zijn gemarkeerd met een *), met anderen kun je zelf aan de slag.

  1. Zorg voor waardevolle inhoud
  2. Maak het makkelijk om dingen te vinden
  3. Voorkom hinderlijke, onzinnige elementen
  4. Maak je teksten leesbaar
  5. Wees toegankelijk
  6. Zorg voor duidelijke, herkenbare links
  7. Zorg dat je site werkt en blijft werken

Heb je vragen? Mail ze naar support@mooiesite.nl. We helpen jou (en anderen) graag met het vervolmaken van je website.

1. Waardevolle inhoud

Zorg voor iets waardevols op iedere pagina van je website.

Dit punt heeft niet zozeer met het ontwerp te maken, maar alles met de inhoud. Veel mensen die aan het inrichten van een website beginnen, richten zich eerst op het ontwerp van de site. Op zich begrijpelijk, je wil immers een mooie website. Maar een mooie pagina zonder waardevolle inhoud is uiteindelijk zinloos.

Neem dus eerst een stapje terug en bedenk dat een website vooral nuttig of interessant moet zijn. Als ‘ie dat niet is, los dat dan op voor je je stort op het verfraaien van de pagina’s.

Dus: wat heb je je bezoekers te bieden? Waarom zouden ze verder moeten kijken? Start daarmee. En stel die vragen op iedere pagina opnieuw, zodat iedere pagina iets waardevols te bieden heeft.

2. Maak het makkelijk om dingen te vinden

Een website is geen puzzel.

Bezoekers van websites zijn lui en snel. Zorg dus dat ze snel kunnen vinden wat ze zoeken, anders zoeken ze het ergens anders. Denk daarom voor je start met de inrichting van je site even na over wat je te bieden hebt. Deel dat logisch in (dat kan gewoon op een papiertje) en start dán met inrichting van je website.

Houdt daarbij de volgende 5 punten in de gaten:

  1. Zorg voor zo min mogelijk klikken
  2. Minimaliseer het scrollen
  3. Zorg voor een link naar de homepage op iedere pagina
  4. Toon het menu op iedere pagina
  5. Gebruik geen frames

Zorg voor zo min mogelijk klikken

Zorg ervoor dat je bezoekers zo min mogelijk hoeven te klikken om de informatie te krijgen die ze zoeken. Hoe meer je ze laat klikken, hoe groter de kans dat ze je site verlaten. Veel moeten klikken zorgt er bovendien voor dat de aandacht verslapt. Als je wil dat je bezoekers je site echt lezen, zorg er dan voor dat ze direct daar terecht komen waar ze moeten zijn.

Heb je een homepage die alleen “Welkom” zegt (en die dus geen zinvolle informatie bevat), vraag je dan af waarom die pagina er eigenlijk is. Als iemand de moeite neemt je website te bezoeken, zou je dan direct van wal steken?

Minimaliseer het scrollen

Zorg voor zinvolle informatie op iedere pagina van je website. Maar maak het niet te gek. Een gewone pagina zou niet meer dan 2x de hoogte van het scherm moeten zijn. Een uitzondering vormen “artikelen”, zoals dit blogartikel (een inhoudelijk artikel heeft van nature meer tekst). Maar zelfs dan zou de totale tekst niet langer moeten zijn dan 6 á 7 schermen.

Zorg voor een link naar de homepage op iedere pagina*

Een bezoeker die het spoor bijster is, start het liefst opnieuw. Zorg ervoor dat je op iedere pagina een duidelijke link naar de homepage hebt, zodat “opnieuw” niet “Google” is. Het logo bovenaan je website verwijst altijd naar de homepage, dat is een ongeschreven internetwet.

Toon het menu op iedere pagina*

Door de navigatie op iedere pagina op dezelfde locatie te tonen, maak je het je bezoekers makkelijk om de structuur van de site in de gaten te houden.

Gebruik geen frames*

Frames zijn ouderwets. Zoekmachines kunnen er niet mee overweg en de adresbalk functioneert niet. En ze zijn ouderwets. Niet gebruiken dus.

3. Voorkom hinderlijke, onzinnige elementen

Grappige, knipperende en scrollende onderdelen leiden enorm af van de inhoud van je site. En ze worden gezien als reclame, waardoor bezoekers je website direct weer verlaten, op zoek naar betrouwbare informatie.

Dat geldt voor oa. “animated gifs”, automatisch spelende muziekjes en scrollende teksten. Ze helpen je bezoeker niet en zijn dus niet in zijn/haar belang. Als je je website voor je bezoekers maakt, laat onzinnige elementen dan achterwege.

4. Maak je teksten leesbaar

De inhoud. Daar gaat het uiteindelijk om.

Zorg dat je website leesbaar is.

  1. Maak je tekstregels niet te lang
  2. Maak je pagina’s niet te breed of te smal
  3. Gebruik een groot lettertype
  4. Zorg voor voldoende contrast
  5. Gebruik voldoende regelafstand
  6. Niet schreeuwen
  7. Gebruik een spellingscontrole

Maak je tekstregels niet te lang*

Kranten worden al sinds het begin der tijden in kolommen gedrukt, omdat dat prettiger leest. Bij korte zinnen is het namelijk makkelijker om aan het einde van de zin het begin van de volgende zin te vinden. Dat geldt ook voor een website: maak je regels niet te lang.

Gebruik een lettertype dat groot genoeg is

Kleine letters zijn slecht leesbaar, dat is logisch. Gebruik dus een lettergrootte van minimaal 12 pixels.

Zorg voor voldoende contrast

Een lichte tekst op een lichte achtergrond is moeilijk te lezen (dat geldt ook voor een donkere tekst op een donkere achtergrond),  maar ook sommige kleurencombinaties zijn niet duidelijk leesbaar. Simpel zwart op wit is eigenlijk het beste.

Gebruik voldoende regelafstand*

Een beetje extra afstand tussen de regels van je tekst vergroot de leesbaarheid aanzienlijk. Dat hebben we dus alvast voor je ingesteld. Deel je tekst daarnaast op in alinea’s om extra witruimte te creëren. En wees niet bang voor lege ruimtes. Die maken het beeld rustiger en trekken de aandacht naar je tekst.

NIET SCHREEUWEN!!!

Op internet (in e-mails trouwens ook) staan hoofdletters voor schreeuwen. Eén woord in hoofdletters valt extra op. Een hele tekst in hoofdletters is onleesbaar en schreeuwerig.

En gebruik niet meer dan één uitroepteken na een zin. Een hele rij uitroeptekens maakt een zin niet extra opvallend, maar vooral amateuristisch en wanhopig.

Gebruik een spellingcontrole

Mensen die slecht zijn in spelling, merken spelfouten misschien niet op. Maar mensen die wel weten hoe het hoort zeker wel. En die nemen teksten vol spelfouten niet gauw serieus.

5. Wees toegankelijk

Zorg dat je bezoekers je kunnen bereiken. Zet je contactinformatie (of een link naar je contactpagina) bij voorkeur op iedere pagina. Bang voor spam? Vermeld niet je e-mailadres, maar gebruik een contactformulier.

En wil je geen contactinformatie tonen, omdat je organisatie daar niet op is ingericht? Zeg dát dan. Dan weten je bezoekers waar ze aan toe zijn (en kunnen ze stoppen met zoeken).

6. Zorg voor duidelijke, herkenbare links

Houd het eenvoudig voor je bezoekers: maak links blauw en/of onderstreept (en onderstreep geen tekst als het geen link betreft).

Beschrijf in de linktekst waarnaar je verwijst. Dus niet “klik hier”, maar “neem contact met ons op”.

Heb je een linkpagina, maak dan voor iedere link een stukje tekst, waarin je uitlegt waarnaar de link verwijst. Je verwijst naar die sites, dus een korte introductie (2 á 3 zinnen is voldoende) is op z’n plaats.

7. Zorg dat je website werkt en blijft werken

Houd je website snel*

Een traag ladende website is irritant voor bezoekers en slecht voor je score in zoekmachines. Vul je pagina’s dus niet met (enorme) afbeeldingen, maar comprimeer ze. De Online beheeromgeving van Mooiesite.nl doet dat automatisch voor je.

Zorg dat je links werken

Controleer periodiek je (externe) links en verwijder/corrigeer links die niet meer werken. Een website vol “dode” links maakt een achterhaalde indruk en dat is slecht voor het vertrouwen dat je bezoekers hebben in je informatie.

Vermeld het laatste update moment*

Update je je website regelmatig? Laat dat dan aan je bezoekers weten. Vermeld de datum van de laatste update op je website, zodat je bezoekers zien dat de informatie op je website up-to-date is.

___
* Alle punten met een sterretje zijn standaard onderdeel van je Mooiesite.nl website

Maak je website gewoon zelf

Zelf je website maken? Met Mooiesite.nl kun je direct aan de slag.

Onze Online beheeromgeving maakt het bewerken van je website écht eenvoudig. Probeer het vandaag. Bestel hier je gratis en vrijblijvende demo.

Probeer Mooiesite gratis

Reactie op “7 tips voor een goed ingerichte website

  1. Elke detailpagina op je website moet aansturen op een actie van de bezoeker. ‘Vraag een offerte’ of ‘Contacteer ons’ als je een dienstverlenend bedrijf bent bijvoorbeeld. ‘Mis geen enkele tip’ op je blogpagina’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *