Je website wordt opgebouwd in code, die door je browser (bijvoorbeeld Google Chrome of Internet Explorer) wordt gelezen en omgezet in een website op je scherm. Niet alles wat in de code zit, wordt ook echt getoond aan de bezoeker. In de code zitten bijvoorbeeld ook aanwijzingen voor de opmaak van je website of scripts die een formulier mogelijk maken.
En meta tags: stukjes code die informatie geven over de inhoud van je website, voor bijvoorbeeld zoekmachines.
In dit blogartikel gaan we in op 3 van die meta tags:
- Title
- Description
- Keywords
We leggen je van iedere tag uit wat het is, waar het voor dient en hoe je ze kunt inzetten voor een betere website.
Title
De “Title” (formeel geen “meta tag”, maar een “element”) bevat de titel van het betreffende document, dus van de webpagina.
Ideale opbouw
Belangrijkste steekwoord – Belangrijk steekwoord – Merknaam (of eventueel: Merknaam – Belangrijkste steekwoord – Belangrijk steekwoord)
Lengte
Probeer de titel uit maximaal 70 tekens te laten bestaan. Dit is het maximum aantal tekens dat Google kan laten zien in de zoekresultaten, de andere tekens worden afgebroken (of de titel wordt genegeerd en Google “verzint” zelf een titel op basis van de inhoud van de pagina).
De title tag is de algemene omschrijving van het document en de op één na belangrijkste SEO tag van de pagina. De title verschijnt op de 3 belangrijke plaatsen:
Titel van de pagina als zoekresultaat
De titel die je je pagina hebt gegeven wordt gebruikt in de lijst met zoekresultaten in Google.
Als je steekwoorden opneemt in je title tag, worden die dikgedrukt weergegeven als iemand op één of meerdere van je steekwoorden zoekt in Google. Daardoor valt je website extra op tussen de zoekresultaten wat resulteert in een grotere kans dat iemand op je website klikt.
Titel van een externe link op Social Media
Veel websites – met name Social Media zoals Facebook en Google+ – nemen de titel van je pagina over als iemand je website aanraadt of een link naar een pagina plaatst.
Als titel in de browser
De titel verschijnt in de titelbalk of op het tabblad in je browser. De titel is dus ook daar zichtbaar al blijkt uit onderzoek dat niet veel mensen de titel daar opmerken.
Zorg voor een juiste titel
De title van je website zou een juiste beschrijving moeten zijn voor de inhoud van je website. Dat is zowel belangrijk voor zoekmachines als voor bezoekers. Zorg dus de title tag klopt.
Zoekmachines vergelijken de inhoud van de pagina met de titel. Die moeten bij elkaar horen. En dat is voor jou ook best handig: dat je de inhoud van de pagina en de titel goed op elkaar afstemt. Maar ook je bezoekers verwachten een bepaalde inhoud als ze de titel hebben gelezen. Best logisch eigenlijk.
Een goede titel verzinnen voor iedere pagina van je website is relatief weinig werk en heeft een flinke invloed op je SEO score. Besteed er dus voldoende aandacht aan. Zorg dat de titel niet te lang is, zodat ‘ie helemaal in beeld verschijnt in zoekmachines. En plaats de belangrijkste steekwoorden vooraan in de titel.
Eerst je bedrijfsnaam?
Het kan een goed idee zijn je bedrijfsnaam vooraan in de titel te zetten, maar dat geldt eigenlijk alleen als je merk heel erg bekend is. Doorgaans zoeken mensen namelijk niet op je bedrijfsnaam of merk, maar zijn ze op zoek naar de oplossing voor een probleem of antwoord op een vraag.
Description
De meta description wordt gebruikt om in zo’n 150 tekens uit te leggen waarover een webpagina gaat. Doorgaans wordt die omschrijving in zoekmachines één op één overgenomen in de lijst met zoekresultaten. Daar kan de zoeker de tekst dus letterlijk lezen (op je website is de tekst niet direct zichtbaar).
Erg belangrijk
De meta description wordt als enkele jaren niet meer gebruikt voor de “ranking” (de score die je website haalt) in zoekmachines. Maar de omschrijving is extreem belangrijk voor de “click-through rate” op de pagina met zoekresultaten.
Doordat de tekst letterlijk wordt overgenomen door zoekmachines, is het dé manier om je website onder de aandacht te brengen in de lijst met zoekresultaten. Zoekers lezen hier immers een samenvatting van de inhoud van een pagina en bepalen op basis van die omschrijving welk zoekresultaat wordt aangeklikt.
Neem dus de tijd om iedere pagina van je website te voorzien van een ijzersterke omschrijving.
Een goede omschrijving
De meta description moet een slimme combinatie zijn van steekwoorden die mensen gebruiken als ze je zoeken en een tekst die aanzet tot klikken. De omschrijving moet relevant zijn voor de pagina, uniek in de lijst met zoekresultaten en wervend voor zoekers.
Eigenlijk is de description een soort advertentietekst. De omschrijving moet de aandacht trekken van zoekers en in een korte zin direct aanmoedigen om juist op jouw website te klikken. Door goede steekwoorden te gebruiken trekt je omschrijving extra aandacht, want de woorden die zoeker gebruikte in zijn/haar zoekopdracht worden dikgedrukt getoond.
Social Media
Ook Social Media, zoals Facebook en Google+, gebruiken de omschrijving als iemand naar je pagina verwijst. Vul je geen omschrijving in, dan pakken ze gewoon de eerste tekst die ze tegenkomen en dat is misschien niet de beste tekst om – zo zonder context – te worden getoond op de tijdlijn in Facebook.
Keywords
Over keywords (steekwoorden als metatag) kunnen we kort zijn: die worden door zoekmachines al tijden niet meer gebruikt voor de score in de zoekresultaat. Google gaf gaf al in september 2009 aan ze niet meer te gebruiken en andere zoekmachines gebruiken ze naar verluidt alleen om spam uit de zoekresultaten te filteren.
Keywords leveren zelfs een zeker risico op: als je je beste steekwoorden in een overzichtelijk lijstje zet, kan je concurrentie in één oogopslag zien welke woorden je gebruikt om goed te scoren.
Kortom: laat de keywords voor wat ze zijn.
Duidelijk artikel. Goeie tags kosten altijd wat tijd, maar het loont zeker de moeite er goed over na te denken!
Dus die steekwoorden zijn niet meer nodig?
Niet meer als meta tag, maar het is nog steeds verstandig voor iedere pagina de belangrijkste steekwoorden te bepalen. Verwerk die in de teksten en dan vooral in de titels en links.