Vind (gratis) afbeeldingen voor je website

Vind (gratis) afbeeldingen voor je website

Stockfoto’s (en ook stockvideo’s en stockillustraties) zijn beeldmateriaal dat door de makers worden aangeboden om door anderen te worden gebruikt. Het kenmerk is dat ze niet speciaal voor de gelegenheid zijn gemaakt, maar uit voorraad (“stock”) komen.

Vrijwel alle professionele media gebruiken dagelijks stockfoto’s. Kranten, tijdschriften, websites en televisieprogramma’s maken gebruik van databanken met foto’s en video’s om hun verhalen aan te vullen met een pakkend beeld.

Hoe komen ze aan die foto’s en video’s?

Betaalde stockfoto’s

Betaalde stockfoto’s worden gemaakt door professionele fotografen, videomakers en vormgevers en aangeboden via websites zoals je hieronder ziet. Vaak via een abonnement dat recht geeft op een vast aantal beelden per maand, maar doorgaans is het ook mogelijk om voor één afbeelding te betalen.

Betaalde stockfoto’s zijn van hoge kwaliteit, je weet zeker dat je de rechten goed hebt geregeld en de keuze is zo enorm dat je altijd een passende afbeelding vindt. Je hebt al een goede stockfoto voor minder dan 10 euro, dus dat is zeker de moeite waard.

Gratis stockfoto’s

Op websites met gratis stockfoto’s vind je beeldmateriaal dat je kunt gebruiken op je website. Vaak “rechtenvrij”, dus zonder enige restrictie, maar het kan ook zijn dat er wel voorwaarden worden gesteld. Zoals vermelding van de maker en/of website. Of de voorwaarde dat je de afbeeldingen niet mag bewerken.

De aanbieders van deze foto’s kunnen allerlei redenen hebben om dat via zo’n gratis website te doen. Bijvoorbeeld omdat ze het gewoon leuk vinden als hun foto’s worden gebruikt. Of voor het vergroten van naamsbekendheid, als opstapje naar een professionele carrière.

Op onderstaande websites vind je gratis stockfoto’s die je kunt gebruiken op je website. Kijk voor gebruik altijd even goed naar de voorwaarden.

Tot slot:

Misschien vraag je je af “Waar is Google Afbeeldingen”? Uitstekende vraag. Je kunt via Google prima zoeken naar stockafbeeldingen. Maar als je via Google Afbeeldingen een plaatje vindt, kun je dat in lang niet alle gevallen gebruiken voor je website. Afbeeldingen zijn namelijk beschermd door auteursrecht. Je kunt afbeeldingen van anderen dus nooit overnemen zonder eerst te vragen of dat mag.

Als je je afbeelding via één van bovenstaande sites vindt, staat er altijd precies bij hoe het zit met de rechten. Dat scheelt je veel uitzoekwerk.

Maak je website gewoon zelf

Zelf je website maken? Met Mooiesite.nl kun je direct aan de slag.

Onze Online beheeromgeving maakt het bewerken van je website écht eenvoudig. Probeer het vandaag. Bestel hier je gratis en vrijblijvende demo.

Probeer Mooiesite gratis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *