Wordt je website gevonden door de juiste bezoekers?

Wordt je website gevonden door de juiste bezoekers?

Wordt je website gevonden door de juiste bezoekers?

Als bezoekers op je website terecht komen, is het fijn als dat is omdat ze de dienst en/of informatie die jij te bieden hebt ook zochten. Het heeft immers niet zoveel zin om bezoekers aan te trekken die je niet van dienst kunt zijn. Het is juist andersom: je doet vooral je best voor bezoekers die je wél van dienst kunt zijn.

Maar hoe kom je erachter of de bezoekers van je website vinden wat ze zoeken? Daarvoor gebruik je het bouncepercentage (voorheen “weigeringspercentage”) in Google Analytics.

(Lees hier hoe je Google Analytics aan je website koppelt)

Waar vind je het bouncepercentage?

Bouncepercentage

Open Google Analytics voor je website en ga naar: Inhoud > Site-inhoud > Alle pagina’s. Je ziet nu een overzicht van de bezoekersaantallen van de pagina’s van je website. Tip: Kies boven de tabel bij “Primaire dimensie” voor “Paginatitel”.

Wat betekenen de kolommen?

Paginaweergaves:Totaal aantal keren dat deze pagina is bezocht.
Unieke pagina weergaves:Aantal keren dat deze pagina is bezocht door een bezoeker die dat niet eerder deed.
Gem. tijd op pagina:De tijd dat bezoekers gemiddeld op je website blijven.
Instappunten:Het aantal keren dat deze pagina de eerste pagina van je website was die bezocht werd.
Bouncepercentage:
(weigeringspercentage)
Het aantal keren dat een bezoeker na het bekijken van deze pagina als eerste pagina, je website direct weer verliet.
Uitstappercentage:Het aantal keren dat deze pagina de laatste was die werd bezocht, waarna de bezoeker je website verliet.

Waar kijk ik nu naar?

Voor dit weblogartikel zijn deze 2 definities het belangrijkst:

  • Bouncepercentage
  • Instappagina

De instappagina is de pagina waarop de bezoeker je website binnenkomt. Het bouncepercentage is het percentage van de bezoekers die je website alweer verlaten na het zien van die instappagina.

In een ideale wereld is het bouncepercentage van iedere pagina laag. Dat houdt immers in dat bezoekers na het zien van de pagina die ze als eerste bezochten besluiten verder te kijken op je website.

Wat doe ik aan een hoog bouncepercentage?

Bij pagina’s met een hoog bouncepercentage gaat er doorgaans iets mis in de verwachting van de bezoekers.

Ze komen met een ander doel op je website dan jij voor ogen hebt. Omdat je niet biedt wat ze zoeken, ze het niet direct kunnen vinden of je website niet de juiste uitstraling heeft. En dus zappen ze snel weer door, naar een andere website.

Wat kun je hieraan doen?

Inhoud

Zorg dat de inhoud van iedere pagina van je website aansluit bij wat je bezoeker zoekt. Je bezoeker moet in één oogopslag zien dat hij of zij op de juiste pagina heeft aangeklikt, wat daar te vinden is en waar er geklikt moet worden voor de volgende stap. Dat kan niet duidelijk genoeg zijn.

Webdesign

De presentatie van je website is het eerste dat wordt gezien, nog voor een letter is gelezen. Dat moet dus in orde zijn, met kloppende kleuren, een duidelijk te lezen lettertype en heldere navigatie. Maak je links “beschrijvend” (ook in je menu’s) zodat je bezoekers direct weten waar ze moeten klikken. Dat kan niet duidelijk genoeg zijn.

Navigatie*

Een hoog bouncepercentage wordt vaak veroorzaakt doordat bezoekers het navigatiemenu niet kunnen vinden of niet snappen. Zorg dus voor een duidelijke structuur, met de navigatie verticaal aan de linkerkant of horizontaal aan de bovenkant. Zet de navigatie op iedere pagina op dezelfde plaats. Dat kan niet duidelijk genoeg zijn.

Technische problemen*

Foutmeldingen zijn reden een website als onbetrouwbaar te zien en dus direct te verlaten. Zorg dus dat je website wérkt.

Titel en omschrijving

Als je de inhoud van een pagina wijzigt, zorg dan ook voor een nieuwe titel en omschrijving. Die worden immers door zoekmachines overgenomen in de lijst met zoekresultaten. Als de inhoud van de pagina niet overeenkomt met de omschrijving, is een bezoeker zo weer weg.

Is een hoog weigeringspercentage altijd slecht?

Tja, het is uiteindelijk maar een cijfer, en dat vraagt dus om interpretatie. Een voorbeeld: je hebt een prachtig weblogartikel geschreven, met alle informatie op één pagina. Een bezoeker zoekt via Google, vind je artikel, leest het en gaat weer verder.

In zo’n geval zul je zien dat er tegenover het hoge bouncepercentage een redelijke “Gem. tijd op de pagina” staat. De bezoeker heeft immers de tijd genomen om de pagina te lezen.

Of je het erg vindt dat de bezoeker daarna op een andere website verder gaat met lezen, is aan jou.

___
* Dit gaat bij Mooiesite.nl vanzelf goed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *