Vind gratis afbeeldingen voor je website

Vind gratis afbeeldingen voor je website

Met een paar goed gekozen afbeeldingen maak je je website heel eenvoudig veel mooier. Maar hoe kom je aan geschikte afbeeldingen voor je site, zonder direct veel geld kwijt te zijn? Nou, er zijn best wel wat websites waar je gratis goede afbeeldingen kunt downloaden. In dit blogartikel hebben we er 9 voor je op een rij gezet.

En, heel belangrijk, we leggen je uit waar je op moet letten als het gaat over de rechten op afbeeldingen.

1. Picjumbo

Picjumbo

Op Picjumbo vind je allerlei afbeeldingen voor zowel persoonlijk als zakelijk gebruik. Ze hebben een uitgebreide collectie voor restaurants en andere foodlovers. Met de zoekfunctie kun je de gewenste afbeelding zoeken en gratis downloaden. Tegen betaling van een (zelf te bepalen) bedrag is het ook mogelijk de hele collectie in één keer te downloaden.

Zoekfunctie:Ja
Maker vermelden:Meestal niet

2. Pexels

pexels

Dagelijks worden er 50 nieuwe afbeeldingen toegevoegd aan de collectie van Pexels, in allerlei categorieën geselecteerd uit foto’s die zijn geüpload door gebruikers of worden gevonden op andere websites.

Zoekfunctie:Ja
Maker vermelden:Nee

3. Raumrot

Raumrot
© Markus Spiske

De makers van Raumrot stellen regelmatig nieuwe sets met lifestyle foto’s samen die je gratis kunt downloaden als set of per afbeelding. Ze zijn gespecialiseerd in creatieve afbeeldingen met veel oog voor detail.

Zoekfunctie:Nee
Maker vermelden:Ja

4. Unsplash

Unsplash
© Frances Gunn

Op Unsplash worden iedere dag 10 nieuwe, rechtenvrije foto’s toegevoegd aan de collectie. Het gaat vooral om landschappen en luchtfoto’s. Je kunt bijna oneindig scrollen om de juiste afbeelding te vinden.

Zoekfunctie:Nee
Maker vermelden:Ja

5. Pixabay

Pixabay

De site Pixabay biedt een enorme hoeveelheid gratis foto’s, illustraties en zelfs video’s die je kan downloaden, aanpassen, verspreiden en royalty-free gebruiken waarvoor je maar wil, meestal zonder bronvermelding.

Zoekfunctie:Nee
Maker vermelden:Meestal niet

6. FreeImages (voorheen sxh.hu)

Freeimages

De grote collectie afbeeldingen op FreeImages is handig ingedeeld in categorieën, waardoor je er op onderwerp doorheen kunt bladeren. En met de handige zoekfunctie vind je snel wat je zoekt.

Zoekfunctie:Nee
Maker vermelden:Soms

7. New Old Stock

newoldstock

Deze collectie oude foto’s op New Old Stock is alleen al ter ontspanning leuk om te bekijken. En alle afbeeldingen zijn gratis te gebruiken.

Zoekfunctie:Nee
Maker vermelden:Nee

8. Picography

Picography

Deze eenvoudige website biedt een collectie van foto’s gemaakt door diverse fotografen. Er zit geen lijn in en er is geen zoekfunctie. Maar de foto’s op Picography zijn prachtig en worden in hoge resolutie aangeboden.

Zoekfunctie:Nee
Maker vermelden:Nee

9. Public Domain Archive

publicdomainarchive

Public Domain Archive is het persoonlijke project van de Amerikaanse designer Matt Hobbs. Hij voegt dagelijks nieuwe, gratis te gebruiken afbeeldingen toe, die hij vindt in het publieke domein.

Zoekfunctie:Nee
Maker vermelden:Nee

Rechten

Het is heel makkelijk om via Google afbeeldingen heel snel een perfecte afbeelding te vinden. Maar let op! Want met het gebruiken van zo’n afbeelding schend je in bijna alle gevallen de rechten van de maker. En dat is niet alleen niet netjes, het kan je ook juridisch gedoe opleveren. Want het is via dezelfde website heel eenvoudig te achterhalen of (en waar) een afbeelding wordt gebruikt, dus de kans dat je wordt aangesproken op onrechtmatig gebruik is groot.

Als je op zoek bent naar afbeeldingen voor je website, is het dus verstandig je aan de regels te houden. Door één van bovengenoemde sites te gebruiken is dat gelukkig heel eenvoudig. Bij iedere afbeelding wordt namelijk aangeven wat de voorwaarden zijn waaronder je een afbeelding mag gebruiken.

  • Publiek Domein (Creative Commons Zero) houdt in dat je de afbeelding op alle mogelijke manieren mag gebruiken, zonder expliciete toestemming van de maker.
  • Naamsvermelding (Attribution) betekent dat je de afbeelding mag gebruiken, zolang je erbij zet wie de maker is. Voeg in dat geval dus een tekstje toe, bij voorkeur met een link naar de site van de maker.

Op alle bovengenoemde sites vind je een pagina waarop de gebruikersrechten worden uitgelegd.

Maak je website gewoon zelf

Zelf je website maken? Met Mooiesite.nl kun je direct aan de slag.

Onze Online beheeromgeving maakt het bewerken van je website écht eenvoudig. Probeer het vandaag. Bestel hier je gratis en vrijblijvende demo.

Probeer Mooiesite gratis

Reactie op “Vind gratis afbeeldingen voor je website

  1. Hi, very informative article.
    Please also check out https://www.goodfreephotos.com for thousands of unique public domain photos, all high-resolution and free to use for any purpose.We specialize in photos by location as we document cities, national parks, state parks, national landmarks, and more. We update with 20+ photos each week. Appreciate it if you could add us to your list of sites.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *